luni, 26 decembrie 2011

Prajitura Raffaelo

 dupa reteta  Laurei Sava




Ingrediente blat 1:
- 3 oua
- 150 g. zahar
- 100 ml ulei
- 200 g. faina- 100 ml lapte
- 1 praf copt (10 g.)


Mod preparare:
Se separa ouale; galbenusurile se freaca cu jumatate din  zahar, laptele si uleiul.
Albusurile se bat spuma cu restul de zahar, se amesteca cu galbenusurile si in final cu faina amestecata cu praf de copt.
Totul se toarna intr-o tava captusita cu hartie de copt si se coace pt 20-25 min.




Ingrediente blat 2:
- 5 albusuri
- 150 g. zahar
- 150 g. fulgi cocos
- 2 lg faina
- 1/2 pachetel praf copt (5 g.)
- cateva picaturi esenta de vanilie 


Mod preparare:
Albusurile se bat spuma cu zaharul pana cand spuma e tare.
Se adauga fulgii de cocos, faina amestecata cu praful de copt (ambele cernute) si esenta de vanilie. Totul se toarna in tava captusita cu hartie pergament si se coace  20-25 min.


Crema:
- 700 ml. smantana pentru frisca sau frisca lichida (nebatuta)
- 750 g. ciocolata alba 
- 1, 2 linguri lichior de cocos (nu mai mult,ca se taie crema)
- 3 foite gelatina sau jumatate pliculet gelatina granule (5 g.)


Puneti gelatina in apa (timp de 5-10 minute), dupa care se topeste tot la bain-marie sau la microunde, dar doar pret de cateva secunde, pana se lichefiaza(daca o lasati sa fiarba isi va pierde calitatile de inchegare) Daca folositi foite de gelatina, va trebui sa le rupeti in jumatate si sa le lasati in apa multa pana se umfla. Se scot apoi, iar apa se arunca. Se pun intr-un vas special pentru microunde si se lasa cateva secunde, doar 4-5 secunde...se scoate apoi vasul, se amesteca, si daca mai e nevoie se mai repune pentru 2-3 secunde.
Se scot apoi doua, trei linguri din crema de ciocolata si se amesteca bine cu gelatina. De-abia dupa aceea se amesteca gelatina cu crema ramasa (in felul asta crema nu face cocolase, desi si daca face, bagati mixerul-bat, vertical, in crema si isi revine! ). Se adauga lichiorul si se mixeaza bine cu mixerul. Se intinde imediat intre blaturi.
Se asambleaza prajitura astfel: blatul 1 este la baza; se insiropeaza cu lichior de cocos sau lapte de cocos sau lapte caramel :P, se pune jumatate din cantitatea de crema si se niveleaza. Se aseaza deasupra blatul 2, se pune restul de crema si se acopera totul cu fulgi de cocos. Se da la frigider peste noapte.

Un comentariu:

  1. Eu am facut bomboanele de Sarbatori si sunt delicioase,dar si prajitura arata nemaipomenit,trebuie sa o fac cat de curand.

    RăspundețiȘtergere